Carving fruit Drukuj
wtorek, 04 lutego 2020 12:14

W dniach 29-30 stycznia 2020 r. uczniowie klasy 2 –technikum kelner oraz klasy 1 – technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział, wspólnie z  partnerską szkołą ze Słowacji  -Spojena Skola w Svidniku w warsztatach z zakresu „Carving fruit”.  Szkolenie jest częścią polsko – słowackiego projektu pt. „Poprawa jakości edukacji specjalistycznej i zawodowej Zespołu Szkół nr 3 i Zespołu Szkół nr 4 w Jaśle oraz Spojena Skola w Svidniku”, którego celem jest podniesienie jakości szkolnictwa zawodowego oraz dostosowanie edukacji specjalistycznej i zawodowej do potrzeb transgranicznego rynku pracy.

Uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle podczas 18-godzinnego szkolenia nabyli wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu wykonywania dekoracji z warzyw i owoców oraz dekoracji potraw i stołów bankietowych. Nasi uczniowie zapoznali się z historią carvingu, sprzętem używanym podczas pracy z owocami i warzywami oraz technikami cięcia i rzeźbienia. Podczas zajęć praktycznych nauczyli się m.in. wycinać kwiaty z rzodkwi czy kalarepy, kwiaty w arbuzie i melonie, szyszki z marchwi. Ponadto złożyli wieloskładnikowe kompozycje z wyrzeźbionych elementów. Po zakończeniu szkolenia uczniowie przystąpili do egzaminu i otrzymali zaświadczenia o ukończeniu kursu w języku polskim, słowackim i angielskim. Było to niewątpliwie doskonałe doświadczenie, dzięki któremu uczniowie uzyskali kwalifikacje przydatne na rynku pracy w sektorze gastronomicznym.

 

Mikroprojekt pt. „Poprawa jakości edukacji specjalistycznej i zawodowej Zespołu Szkół Nr 3 i Zespołu Szkół Nr 4 w Jaśle oraz Spojena Skola w Svidniku”

Partner wiodący: Powiat Jasielski

Partner mikroprojektu: Spojena Skola w Svidniku (www.spojenaskolask.sk)

Realizacja mikroprojektu: 01.10.2019 r. – 31.05.2020 r.

Wartość mikroprojektu: 36 405,54 €

Projekt jest współfinansowany w 85% przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego  oraz z budżetu Państwa  w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Interreg

V-A Polska-Słowacja 2014-2020

Wkład Powiatu Jasielskiego wynosi 10%

 

 

 

FOTOGALERIA