Start
Warsztaty edukacyjno - kulinarne z KOWR Drukuj Email
wtorek, 16 października 2018 11:15

 

Zespół Szkół nr 3 w Jaśle jako jedna z ośmiu szkół na Podkarpaciu został wyróżniony możliwością uczestnictwa w warsztatach edukacyjno – kulinarnych organizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

15 października 2018 r. naszą szkołę odwiedzili:

  • Pan Jerzy Borcz – Dyrektor KOWR wraz z pracownikami,
  • Pan Czesław Meus – przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia, równocześnie mistrz kucharsko – piekarski,   zawodowo zajmuje się promowaniem produktów ekologicznych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów piekarniczych,
  • Pan Adam Wałęga – kucharz, wcześniej szef kuchni hotelu Rzeszów, obecnie właściciel restauracji w Ropczycach, współpracuje regularnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi w promowaniu marki Polska Smakuje na targach międzynarodowych.

Celem warsztatów było promowanie produktów ekologicznych, certyfikowanych, zalety używania ich w kuchni, prowadzenia gospodarstwa ekologicznego oraz produktów ekologicznych z akcentem nowoczesności. Przedstawione informacje są zbieżne
z najnowszymi trendami w żywieniu, które zalecają spożywanie produktów z upraw ekologicznych położonych nie dalej niż 50 km od miejsca zamieszkania oraz bazowanie w kuchni na produktach sezonowych.

Podczas części warsztatowej Pan Adam Wałęga razem z trójką uczniów z klasy III kelner przygotował pyszne potrawy z surowców sezonowych: sok z marchwi i jabłek, smoothie owocowo-warzywne, zupę z trzech gatunków dyni i kaszotto z warzywami.
Każdy uczestnik zajęć czyli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych oraz uczniowie klasy I kelner i III kelner mieli okazję spróbować, ocenić i docenić smak naturalnych potraw z surowców uprawianych w naszym regionie.

FOTOGALERIA

/E.L./

 
men cke oke ko
powiat miasto jaslo4u jaslonet
optimeks  Trafunek    

Twoja przeglądarka jest zbyt stara aby zobaczyć co tutaj jest!